Op weg naar Pasen

Het is stil buiten,
alleen de vogels fluiten
en bouwen aan hun nestje.
Ze fladderen vrij rond.
Dit valt extra op
nu vele mensen noodgedwongen
binnen zitten in isolatie
en hun uiterlijke vrijheid is beperkt.

Dit geschetste beeld en de situatie van nu roept bij mij het verhaal op over de uittocht van het volk Israël uit Egypte. In Exodus 12:21 t/m 23 wordt beschreven hoe de mensen hun bovendorpel en beide deurposten in moeten smeren met bloed van het geslachte lam. Door dit te doen zou het volk Israël gevrijwaard worden van (immuun zijn voor) de 10e plaag (het doden van de eerstgeborenen, zowel van mens en dier) die onder de Egyptenaren zou plaatsvinden. Deze 10e plaag zorgde ervoor dat de Farao het volk Israël, onder leiding van Mozes en Aaron, liet vertrekken. In spanning zaten ze die nacht bijeen om de volgende morgen vroeg te vertrekken naar het beloofde land.
Deze nacht herdenken de Joden als hun paasfeest: hun uittocht uit de slavernij. Het ging toen om bevrijd te worden van de macht die de Farao had om hen gedwongen te werk te stellen en hun vrijheden te beperken. Ze werden in feite als slaaf behandeld, terwijl zij het uitverkoren volk waren om te leven in een land van overvloed en honing.

Alleen al in deze woorden ligt zoveel symboliek. Hebben wij mensen in de afgelopen 2000 jaar dit verhaal wel begrepen? Kun jij dit verhaal vertalen naar anno 2020? Kun je zien wat er in onze samenleving wil gebeuren?

Er waart een virus rond die de macht heeft onze geliefden te doden, wordt ons vertelt.
Geven we dit virus macht vanuit onze angst of staan we sterk in de Kracht van ons Licht.
De grote, collectieve uittocht lijkt begonnen, de uittocht uit de negatieve spiraal van de angst.
Elke ontwaakte ziel is als een Mozes en Aaron. Zij leiden het volk naar het beloofde land door hun kompas gericht te houden op de macht van de Liefde.
Samen op weg vertrouwend op onze Al-Vader/Al-Moeder… en houden onze blik gericht op het beloofde land. Een land waarvoor je niet hoeft te reizen, want het ligt op je te wachten in je eigen hoger bewustzijn. Er is ook geen tocht door de woestijn voor nodig. Slechts overgave aan de Wil die het doel van het Leven kent en Liefde-Waarheid is.

Als de wind niet waait
en de zon even niet schijnt
is er alleen de beweging voelbaar
die in ons plaatsvindt.
‘Dat het de Wijsheid moge zijn
die ons beweegt in deze tijd voor Pasen.’

-Diny van den Arend-
  (19-03-2020)