Tweede Wet van ‘De Wetten van de Magie’,
boekbespreking van ‘De Wetten van de Magie’ van Terry Goodkind
Vervolg op mijn Inleiding van ‘De Wetten van de Magie’ (blog van 8/9) en de Eerste Wet (blog van 15/9).
Als je hebt gefilosofeerd en gemediteerd op de Eerste Wet kun je waarschijnlijk wel invoelen waarom je bij onwetendheid van de Eerste Wet onder de invloed komt van de Tweede Wet.

Tweede Wet ‘ Steen der Tranen’:
De Tweede Wet van de magie is dat de beste bedoelingen het grootste kwaad tot gevolg kunnen hebben. Het klinkt als een paradox, maar vriendelijkheid en goede bedoelingen kunnen een verraderlijke weg naar vernietiging zijn. Soms is het verkeerd om goed te doen wat goed lijkt, en kan het schade veroorzaken. Het enige wat je ertegen kunt doen, is kennis, wijsheid, vooruitziendheid en de Eerste Wet begrijpen.

Gebruik van deze wet: ‘Goede bedoelingen en vriendelijkheid kunnen luie mensen aanmoedigen en gezonde geesten motiveren om indolent te worden. Hoe meer hulp je hen geeft, des te meer hulp ze nodig hebben. Zolang vriendelijkheid een open einde heeft, krijgen ze nooit discipline, waardigheid of zelfverzekerdheid. Jouw vriendelijkheid verarmt hun menselijkheid.’
Het grootste kwaad kan uit de beste bedoelingen voortkomen. Overtreding van deze wet kan van alles tot gevolg hebben, van ongemak tot rampen en dood.

Diny: Gij zult geen schade veroorzaken! De Steen der Tranen staat symbool voor de balans die hersteld dient te worden tussen het rijk van de levenden en de doden. Staat voor verantwoording nemen voor wat je hebt veroorzaakt. Opoffering van wat je lief is. Je leven geven om de ander te redden: onvoorwaardelijk!